top of page

Kryptering: En guide til sikker lagring av viktige data

Oppdatert: 14. sep.

Kryptering av minnepinnen gjør det mulig å lagre viktige data på en sikker måte. I en verden der cybertrusler stadig øker, er det viktigere enn noen gang å beskytte sensitive opplysninger. I denne artikkelen vil vi forklare hvordan du kan bruke en kryptert minnepinne for å beskytte dine viktige data.


Hva er en kryptering av minnepinne?

En kryptert minnepinne er en ekstern lagringsenhet som er beskyttet med kryptering. Dette gjør at dataene på minnepinnen ikke kan leses av uautorisert personer, selv om enheten havner i feil hender. Krypteringen skjer ved at dataene blir omformet til en uleselig form, og kun de som har tilgang til den korrekte dekrypteringsnøkkelen, vil kunne lese dataene.


Hvorfor bør du bruke en kryptert minnepinne?

Det er flere gode grunner til å bruke en kryptert minnepinne.

For det første gir dette en ekstra sikkerhetsbarriere for dine sensitive data. Hvis du for eksempel tar med deg en kryptert minnepinne med viktige dokumenter til en offentlig plass, kan du være sikker på at ingen uvedkommende vil kunne lese informasjonen dersom minnepinnen blir stjålet eller mistet.

For det andre er krypterte minnepinner enkel å bruke. Du trenger bare å velge en passordbeskyttet kryptering, og du vil være sikker på at dine data er beskyttet. Du vil også kunne få tilgang til dataene dine på tvers av ulike enheter, uansett om du bruker en PC, Mac eller mobilenhet.


Hvordan kryptere en minnepinne

Det er enkelt å kryptere en minnepinne. Du kan bruke innebygde verktøy som følger med operativsystemet ditt, eller du kan laste ned tredjepartsprogramvare for å gjøre jobben.

Her er en trinnvis guide for å kryptere en minnepinne ved hjelp av Windows:

  1. Sett inn lagringsenheten i maskinen, høyre-klikk på den i utforsker og velg "Turn on BitLocker".

Bilde av Menyelementet "Skru på Bitlocker"

2. Vent mens maskinen klargjør enheten for kryptering.

3. Velg et godt passord. NB: Ikke velg et passord du benytter til andre ting. Velg et langt og sammensatt passord.

Bitlocker kryptering

Du vil også bli spurt om å lagre eller printe en «recovery key». Dette er en nøkkel som kan brukes for å gjenskape innholdet hvis passordet går tapt. Lagre den på et trygt sted, evt. lagre og så slett den hvis du er sikker på at du ikke vil trenge den.


4. Vent mens enheten krypteres, dette kan ta noe tid for store enheter.

5. Vent.... dette kan ta noen minutter.

6. Krypteringen er ferdig.


Kryptering fullført

7. Enheten vises nå med en hengelås som er låst opp og er klar til bruk.


Bitlocker drive vises med en hengelås

Du kan nå lagre filer og arbeide med enheten som om det skulle være en normal minnepinne.

Hvis du nå plugger enheten fra og til maskinen, vil du få opp en dialogboks som spør deg om passord.


Hvis du i denne krysser av for å huske passordet så vil enheten fra nå av automatisk låses opp når den plugges i denne maskinen ( for din bruker – ikke for andre brukere på samme maskin ).Bitlocker angi passord

74 visninger0 kommentarer
bottom of page