top of page

Windows har innebygget beskyttelse mot ransomware. Slik skrur du den på

Oppdatert: for 4 døgn siden

HVORDAN BESKYTTE SEG MOT RANSOMWARE: EN KOMPLETT GUIDE.Introduksjon til Ransomware

Ransomware, eller løsepengevirus, er en alvorlig trussel mot din datamaskins sikkerhet. Denne typen skadelig programvare krypterer filene dine, slik at du mister tilgangen til dem med mindre du betaler en løsesum til de kriminelle bak angrepet. Filene dine holdes som gisler til du betaler det de krever, med mindre du har forberedt deg og har alternative løsninger.


Forebygging av Ransomware

Den mest effektive måten å unngå ransomware på er å være forsiktig med hvilke nettsteder du besøker og hvilke filer du laster ned. Men det finnes flere tiltak du kan ta for å beskytte deg:


 1. Bruk av Antivirusprogram: Moderne antivirus-program er kritiske til hvilke applikasjoner som får gjøre filendringer i kataloger som ofte brukes av ransomware. Microsoft Defender, som er innebygd i Windows, kan også beskytte mot slike angrep. Noen antiviruspakker inkluderer også backup-funksjoner, slik at du kan gjenopprette filene dine hvis nødvendig.

 2. Aktivere beskyttelse i Microsoft Defender: Mange av de ekstra sikkerhetstiltakene i Microsoft Defender er ikke aktivert som standard. Du må slå dem på selv for å få full beskyttelse,


SLIK AKTIVERER DU LØSEPENGEBESKYTTELSE I WINDOWS


Steg 1: Åpne Windows Sikkerhet

 • Åpne Startmenyen, skriv inn Windows Security (eller Windows Sikkerhet), trykk Enter


Steg 2: Finn innstillingene for Ransomware/løsepengevirus

 • I Windows sikkerhet, klikk på Virus & threat Protection. • Klikk så på Manage ransomware protection nederst på siden.

 • Slå deretter på Controlled folder access. Denne innstillingen begrenser apper's tilgang til din pc's default Onedrive, Dokumenter, Bilder, Videoer, Musikk og Favoritter mappen. Du kan også legge til andre mapper i listen. Microsoft programmer har automatisk tilgang til å åpne og endre filer.


Steg 3: Sjekk at du er logget inn i Onedrive

 • Å begrense tilgang til filer og mapper gir ikke full beskyttelse. En annen viktig forsvarsmetode er å ta backup av filene dine. Windows gjør dette automatisk hvis du er logget inn i Onedrive.

 • For å kontrollere at denne beskyttelsen er på, kan du se under "Ransomware protection" > "Ransomware data recovery". Det er viktig å merke seg at den beste backupen er en offline backup. En kopi i skyen er ikke tilstrekkelig beskyttelse.

Ekstra tips for Sikkerhet mot Ransomware


 1. Regelmessig Backup: Sørg for å ha minst én offline backup av alle viktige filer. Dette kan være på en ekstern harddisk som du kun kobler til når du tar backup.

 2. Oppdatere Programvare: Hold alle programmer og operativsystemet ditt oppdatert. Mange ransomware-angrep utnytter sårbarheter i utdatert programvare.

 3. Bruk sterke passord: Bruk sterke og unike passord for alle kontoer og endre dem regelmessig. Dette reduserer risikoen for at kriminelle får tilgang til systemene dine.

 4. Vær forsiktig med E-post: Ikke åpne vedlegg eller klikk på lenker i e-poster fra ukjente avsendere. Mange ransomware-angrep starter med phishing-eposter.

 5. Aktivér To-faktor Autentisering(2FA): For ekstra sikkerhet, aktivér to-faktor autentisering på alle kontoer som støtter det.KONKLUSJON

Ransomware er en alvorlig trussel, men med de riktige tiltakene kan du betydelig redusere risikoen for å bli rammet. Ved å følge stegene for å aktivere løsepengebeskyttelse i Windows, ta regelmessig backup, og være forsiktig med internettbruk, kan du beskytte dine filer og data mot denne type angrep. Hold programvaren oppdatert, bruk sterke passord, og vær oppmerksom på mistenkelige e-poster for å ytterligere styrke din datasikkerhet.

24 visninger

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page