top of page

Sikre din online identitet med Bitwarden: Installering og konfigurasjonsveiledning

Oppdatert: 9. apr.

I dagens digitale tidsalder er det viktigere enn noen gang å sikre sin online identitet. Med økende bekymring for datalekkasjer og hacking, er det viktig å ha et verktøy for å beskytte sine sensitive data. Et av de beste verktøyene for å gjøre dette er passord-administratoren Bitwarden.


Bitdefender homepage

Hva er Bitwarden?

Bitwarden er en gratis og åpen kildekode-løsning for passord-administrasjon som gir deg full kontroll over dine passord. Det gir deg også muligheten til å dele passord med andre på en sikker måte. Bitwarden er kompatibel med alle enheter og nettlesere, og den er enkel å bruke.


Bitwarden lager én fil på din datamaskin og krypterer den 2 ganger. I den første krypteringen brukes passordet ditt som en del av krypteringsnøkkelen, og den andre gangen krypteres den av Bitwarden, som en ekstra sikkerhet. Dette betyr at, fordi ditt passord er en del av nøkkelen, så kan Bitwarden ikke se hvilke konti og passord du har i din fil. Skulle det skje at Bitwarden blir hacket, så skal de kriminelle først bryte Bitwardens kryptering og deretter din kryptering, hvilket er meget tidkrevende og i prinsippet umulig, med de dataressurser som er til rådighet i dag.


Bitwarden's hovedfunksjon er å sikre at du har lange, unike og komplekse passord på alle dine Internet-kontoer.

Men det er også en risiko forbundet med en passord-manager og den risikoen er man nødt til å forholde seg til hvis man ønsker å være mer sikker. En passord-manager samler alle din passord ett sted og det betyr at man har "alle sine egg i én kurv", så det er en god ide å ta noen forholdsregler avhengig av ens situasjon.


Når man bruker en passord-manager som Bitwarden, så skal man være oppmerksom på følgende:


 • Deler du din datamaskin med andre, så sørg for å "logge ut" av Bitwarden når du er ferdig å bruke datamaskinen.

 • Åpner du din Bitwarden konto fra en offentlig eller en annen persons datamaskin, så bruk nettleserens "Incognito modus(chrome) eller InPrivate vindu(Edge)" og sørg for å logge ut av Bitwarden du er ferdig med å bruke den.

 • Lås skjermen når du forlater din datamaskin selv om du bare skal hente en kopp kaffe. (Windowsknappen+L)

 • Ha alltid en PIN kode eller passord på din telefon og del den ikke med andre.

 • Vær på vakt med browser tillegg eller plugins da disse kan inneholde metoder for å stjele dine passords.

 • Bruk 2 faktor login(2FA) på din passord-manager

 • Før du går i gang med å lage en konto hos Bitwarden, så tenk deg frem til et godt, langt og unikt passord for å beskytte alle dine andre passords.


Noen tips for å lage et godt passord til Bitwarden:


 • Det skal være langt, 16 tegn eller mer

 • Bruk en setning som er enkel å skrive på din telefon

 • Bruk 4 eller 5 ord du kan huske

 • Et passord er bedre jo lengre det er, ikke hvor komplekst det er

 • Bruk gjerne æ ø og å i ditt passord

 • Dine passord blir lengre hvis du bruker mellomrom mellom ordene

 • Når du har funnet ut hva ditt passord skal være så skriv det ned på et stykke papir, bare for en sikkerhets skyld. Når du klarer å huske ditt passord - kast papiret.


I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du installerer og konfigurerer Bitwarden for å sikre din online identitet.

Lag din Bitwarden konto

Når du har bestemt deg for et godt Master passord starter du opp en browser og går til https://bitwarden.com og klikker på "Get started".

Du skal registrere deg med en epost adresse og et navn.


Når du har opprettet kontoen blir du sendt til en login side hvor du skriver inn din epost adresse og ditt passord.


Bitdefender bekreft e-postadresse
Bitdefender bekreft e-postadresse

Som det kan ses på bildet i øverste høyre hjørne, så skal du verifisere din epost adresse, trykk på knappen "send en E-post" og du vil motta en mail med en link til å verifisere din konto.

Når du har verifisert, skal du logge ut av Bitwarden og logge på igjen for å oppdatere dine "rettigheter"


Bitwarden log out
Bitwarden log out

Eksporter dine passord fra Chrome og Edge

Hvis du har lagret passord i din nettleser så kan disse importeres i Bitwarden. Hvis du bruker Google Chrome som din nettleser, så kan du eksportere alle dine brukernavn og passord til en .csv-fil, og deretter importere dem i Bitwarden.


For å eksportere dine passord fra Chrome, skal du åpne siden chrome://settings/passwords - kopier linken og lim det inn i adresselinjen. For Edge er det edge://settings/passwords.


Edge export passwords
Edge export passwords

Til høyre for der det står "Legg til passord" er det 3 prikker som åpner en meny som vist på bildet ovenfor, trykk på de 3 prikkene og velg "Eksporter passord". Alle dine passord blir da lagret til en .csv-fil til en mappe du selv velger. Her er det veldig viktig at du har kontroll på hvor den er til enhver tid(for senere å slette den etter at den er importert i Bitwarden) siden filen inneholder alle dine brukernavn og passord og den kan leses av alle som har "tilgang" til din maskin. Før maskinen foretar lagringen må du oppgi ditt Windows-passord. (Det er det passordet du bruker ved første pålogging etter start av maskinen).


Importér dine passord til Bitwarden

For å importere passordene dine, må du bytte til fanen der du har Bitwarden-boksen, og trykke på menypunktet "Verktøy" der det på venstre side vil være et meny-element som heter "Importér data".


Bitwarden import passwords
Bitwarden import passwords

I punkt 1 velger du "Chrome (csv)" og i punkt 2, trykk "Velg fil" og velg filen du eksporterte fra Chrome tidligere, og trykk deretter på den blå knappen som heter "Importer data"

For Edge kan du, i punkt 1, også der velge chrome(.csv)


Bitwarden hvelv
Bitwarden hvelv

Du skal nå se alle passordene du hadde lagret i Chrome/Edge tilgjengelig i Bitwarden-passordhvelvet ditt, og du kan nå slette alle passordene dine fra Chrome og filen du eksporterte tidligere.


Å slette passord lagret på Microsoft Edge og Google Chrome er så enkelt som det blir. Rull til delen Lagrede passord på siden Passord. Velg alle lagrede passord ved å merke av i avmerkingsboksen som kommer foran alternativet "Nettsted".


Installer Bitwarden-tillegget i Chrome og Edge

Det neste trinnet er å installere et tillegg i nettleseren din, slik at du enkelt kan sette inn brukernavn og passord når du trenger å logge på et nettsted. Åpne deretter en ny fane i nettleseren din og gå til https://bitwarden.com og trykk på Download som tar deg til en meny med en liste over nettlesere.
Trykk på knappen som passer til nettleseren din, hvis du bruker Google Chrome, trykk deretter på Google Chrome-knappen. Etter det blir du ført til et nettsted der du kan installere Bitwarden-tillegget.


Når du har installert tillegget, vises en liten Bitwarden-logo øverst til høyre i nettleseren din. Trykk på logoen og logg inn med Bitwarden-brukernavnet og passordet ditt, så ser du at logoen blir blå.Opprett Microsoft konto


I fremtiden, når du besøker et nettsted der du har pålogging, vil Bitwarden-tillegget ditt vise hvor mange pålogginger det er på den siden. Som vist på bildet ovenfor, kan vi se at vi har pålogging til Microsofts gratis Outlook-post. Hvis du trykker på påloggingsknappen på siden, kan du trykke på Bitwarden-ikonet for å fylle ut brukernavnet og passordet, og derfor trenger du ikke lenger å gå og huske passordene dine.


Om Bitwarden-ikonet ikke vises, da må du inn på Utvidelser og velge "Vis på verktøylinjen.


Bitwarden Vis på verktøylinje
Bitwarden Vis på verktøylinje

Hvis du besøker et nettsted der du ikke har lagret påloggingen din i Bitwarden, vil det være en dialogboks øverst i nettleseren din som spør om du vil lagre passord og logge inn på denne siden.


Bitwarden lagrer passord


Deling av passord med andre

En av de unike funksjonene i Bitwarden er muligheten til å dele passord med andre på en sikker måte. Dette kan være nyttig hvis du jobber i et team eller har et felles prosjekt med andre. For å dele et passord med noen andre, må du først legge til dem som en delt bruker. Dette kan gjøres ved å gå til "Innstillinger" og deretter "Delte brukere". Der kan du legge til e-postadressen til personen du ønsker å dele passordet med. Når du har lagt til en delt bruker, kan du enkelt dele et passord ved å åpne passordet i Bitwarden-appen og klikke på "Del" knappen. Du kan deretter velge hvilken delt bruker du ønsker å dele passordet med.


Bitwarden har en Premium version

Man kan fint bruke Bitwarden's gratisversjon, men det kan være en god ide å investere kr 100 i Premium-versjonen. Med premium versjonen får du noen ekstra funksjoner som er meget nyttige.

Bitwarden premium funktioner

 • 1 GB diskplass du kan bruke til å lagre en scan eller foto av viktige dokumenter.

 • 2FA login med YubiKey og U2F, for dere som gjerne vil bruke hardware istedet for en App eller SMS.

 • Helserapport for alle dine kontoer og passord, her kan du se hvilke konto som har samme passord, svake passord, eller sider som har vært involvert i en datalekkasje.

 • Mulighet for å ha 2FA login i Bitwarden.

 • Spesielt helserapporten er veldig bra hvis du nylig har importert alle dine passord fra din nettleser, den gir deg et raskt overblikk over alle de steder hvor du raskest mulig bør få byttet ditt passord.

Konklusjon

Bitwarden er et kraftig verktøy for å sikre din online identitet. Det gir deg full kontroll over dine passord og muligheten til å dele passord med andre på en sikker måte. Ved å følge trinnene i denne veiledningen, kan du enkelt installere og konfigurere Bitwarden for å beskytte dine sensitive data.

83 visninger

コメント


bottom of page