Blogg, Sikkerhet & Vedlikehold

Derfor er dine data et lett bytte uten kryptering.

Du har et godt passord på din pc og tror kanskje dine data dermed er trygge. Men er de egentlig det?
I utgangspunktet er de dessverre ikke det.

Derfor betyr ikke passordet så mye for sikkerheten for dine data

Beskytter du din pc med passord, kan ikke hvem som helst starte din pc og lese dine dokumenter. Men om du ikke sikrer pc med annet enn passord, blir det som om du låser hoveddøren til huset ditt, men lar alle vinduene stå åpne.

Det er mange måter man kan få tak i dine data på uten å kjenne passordet. Starter man din pc med en spesiell usb-minnepenn eller cd-rom så kan man lage en «bakdør». På den måten kan man komme seg inn på din pc uten å vite passordet – og faktisk også endre passordet om man vil det.
Man kan også enkelt ta ut maskinens harddisk og ved å koble den til en annen maskin, få tak i alle data som ligger på disken – uten å vite ditt passord.

Men det er vel bare dokumentene mine som er i fare ?

Nei, det er nok ikke det. Om du har huket av for «Husk mitt passord» på Facebook, e-post, Onedrive, Dropbox eller lignende så kan denne informasjonen der også lett stjeles.

Men hva kan man gjøre for å sikre datamaskinen?

Om man krypterer datamaskinen så stenger man alt annet enn hoveddøren, men den har du jo allerede beskyttet med passord. Etter det vil det ikke lengre være mulig å snike seg inn via «bakdører» hverken ved hjelp av usb-minnepenn, cd-rom, ta ut harddisk eller andre ting.
Man kan kryptere valgfrie ting som dokumenter og bilder, men kun ved å kryptere hele disken kan man være helt sikker.

Det er forholdsvis enkelt å kryptere datamaskinen!

Har du en MAC, skal du aktivere File-Vault. Deretter gjør datamaskinen alt arbeidet for deg.
BitLocker er ikke tilgjengelig i Windows 10 Home-utgaven.

Hvilken versjon av Windows-operativsystemet kjører jeg(klikk for å finne ut)?

 • Aktivere enhetskryptering
  • Logg på Windows med en administratorkonto (du må kanskje logge av og på igjen for å bytte kontoer).
  • Velg startknappen  og velg deretter Innstillinger  > Oppdatering og sikkerhet  > Enhetskryptering. Hvis Enhetskryptering ikke vises, er det ikke tilgjengelig. Du kan kanskje bruke standard BitLocker-kryptering i stedet.
  • Hvis enhetskryptering er deaktivert, velger du Aktiver
 • Aktivere standard BitLocker-kryptering
  • Logg på Windows-enheten med en administratorkonto (du må kanskje logge av og på igjen for å bytte kontoer).
  • Skriv inn Administrer BitLocker i søkefeltet på oppgavelinjen, og velg det deretter fra resultatlisten. Du kan også velge startknappen  og velge Kontrollpanel under Windows-system. I Kontrollpanel velger du System og sikkerhet og velger Administrer BitLocker under BitLocker-stasjonskrypteringObs!  Du vil bare se dette alternativet hvis BitLocker er tilgjengelig for enheten. Det er ikke tilgjengelig i Windows 10 Home-utgaven.
  • Velg Aktiver BitLocker, og følg instruksjonene.
 • Vil du vite mer og finne ut om enheten støtter enhetskryptering? Se Enhetskryptering i Windows 10.
 
 

Fins det noen ulemper ved å kryptere?

Ja det finnes noen få og i utgangspunktet er det fordi ikke alt blir kryptert. Her er noen ulemper:

1) Glemmer du passordet til maskinen så vil du aldri få tilgang til dine data igjen (ingen tilgang til bakdører som du hadde før).

2) I tidligere tider kunne maskinen gå litt langsommere om man hadde kryptert harddisk, men idag, med moderne CPU’er som har AES-NI innebygget, er det ingen merkbar forskjell.

3) Dine data kommer til å bruke litt mere plass, spesielt små filer. Som et eksempel kan du se for deg 2 spillkort. Uansett hvor mye du blander dem så kan du gjette den opprinnelige rekkefølgen på 2 gjett, derfor er du nødt til å legge til alle de andre kortene også for å skjule de opprinnelige. Mine erfaringer tilsier at på en vanlig datamaskin kommer dataene til å bruke 10% mer.

Men fordelene overgår bakdelene!

Når du nå ha bestemt deg for å kryptere hele datamaskinen så ikke bli nervøs om det tar lang tid. Første gang du sette igang kryptering kan det ta noen timer alt etter hvor mye data som skal krypteres. Deretter merker du ingen forskjell.

Author


Avatar